De ce nu se fac nunţi în posturi?

Pentru că nunta este bucurie şi trebuie însoţită şi de o masă. Iar în posturi nu se mănâncă de dulce, dar nu numai pentru asta. Pentru că am putea să facem o nuntă cu mâncare de post, dar asta nu-i permis. Pentru că bucuria nunţii nu poate să umbrească tristeţea postului. Şi mai este ceva. Am zis că nunţile nu se fac sâmbăta. Mai înainte nu se făceau nici duminica, se făceau numai marţea şi joia. Lunea, miercurea, vinerea post, sâmbăta pentru morţi, duminica este Ziua Învierii, şi deci nu puteai să vii cu bucuria ta peste bucuria Învierii. Şi atunci nunţile se făceau marţea şi joia cum ne-a arătat şi Sf. Ioan Gură de Aur. Acum unii preoţi, la presiunea credincioşilor, mai cedează.

Dumneavoastră spuneţi că sâmbăta nu trebuie să se facă nunţi. Atunci de ce marea majoritate a preoţilor acceptă acest lucru şi chiar participă la aceste nunţi, care numai creştine nu sunt?

Păi, din motivele pe care le-am spus înainte. La presiunea creştinilor, preoţii execută. Dacă vreţi, încercaţi asta, să vedeţi. Nu mai merge, pentru că oamenii şi-au făcut lege pentru ei.

Aţi spus că nu se fac nunţi sâmbăta. În ce zile este bine să se facă nunţi?

Păi aşa să faci nuntă, cum am zis, iar dacă faci duminica s-o faci dimineaţa, la Liturghie. Nu ştiu cum este la dumneavoastră, dar la noi la nuntă sunt 10, 12, 30 de persoane, 50 cel mult, la nuntă. De ce? Pentru că ceilalţi vin seara la masă.

Sursa: Doxologia.ro

Annunci

Pubblicato il 30/07/2014 su Noutați Ortodoxe. Aggiungi ai preferiti il collegamento . Lascia un commento.

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: