Sfântul Ierarh Spiridon

image

Cuviosul Parintele nostru Spiridon, facatorul de minuni, a trait pe vremea imparatului Constantin cel Mare si a lui Constantie, fiul lui. Era simplu la purtari si smerit cu inima. La inceput a fost pastor de oi. Apoi s-a insurat, iar dupa moartea sotiei a fost facut episcop. Dumnezeu i-a dat harul tamaduirilor in asa masura ca a fost numit facator de minuni.
În vreme de seceta a adus pe pamant ploaie; si iarasi, prin rugaciunea lui, a oprit ploaia cea peste masura. A pus capat foametei puse la cale de vanzatorii de grau, daramandu-le hambarele in care tineau graul. A prefacut sarpele in aur si, dupa ce a scapat pe sarac de nevoie, a prefacut iarasi aurul in sarpe. A oprit curgerile raurilor. A dat la iveala gandurile pacatoase ale unei desfranate, care indraznise sa se apropie de el si a facut-o sa-si marturiseasca pacatul. A astupat, prin puterea Sfantului Duh, gura celor ce se semeteau cu stiinta lor, la Sinodul de la Niceea. O femeie i-a cerut o suma de bani ce o incredintase spre pastrare fiicei lui; sfantul a intrebat pe fiica lui, moarta mai de mult, unde a pus banii; si afland de la ea unde erau ascunsi, i-a dat stapanei lor. A vindecat pe imparatul Constantie de boala de care suferea. A dat din nou viata copilului unei femei. A mustrat pe cel ce voia sa-i ia din pricina lacomiei o capra fara sa o plateasca si a facut sa fuga capra in ocol de la cel ce o tragea cu sila; iar dupa ce a numarat si pretul ei, capra a stat cu cele cumparate. A vindecat mutenia unui diacon, caruia ii poruncise sa spuna o mica rugaciune pe vremea unei arsite, iar el, pentru marire desarta, lungise rugaciunea si din pricina asta amutise indata.

        Odata slujitorii bisericii au aprins putine lumanari in biserica; cand sfantul i-a tinut de rau, ei i-au raspuns ca nu-i nimeni in biserica, asa ca nu e nevoie de mai multa lumina; dar sfantul a luat marturie din cer ca avea privitori pe ingerii, care cantau impreuna cu el rugaciunile. Pe cine nu va uimi minunea izvorarii pe neasteptate a untdelemnului in candela, cand candela era sa se stinga din lipsa de untdelemn! Multora le-a prezis cele viitoare prin darul sau cel dumnezeiesc al cunoasterii de mai dinainte a lucrurilor. Pe episcopul Trifilie, care traia in petreceri si desfatari lumesti, l-a povatuit si l-a indemnat sa doreasca mai mult bunatatile cele viitoare. A certat si a dat mortii pe o femeie ce cazuse in desfranare si care nu voia sa-si marturiseasca pacatul, ci spunea ca a facut copilul cu barbatul ei, ca a ramas cu el insarcinata, desi acela murise de unsprezece luni. in timpul verii, cand soarele dogorea, capul sfantului era plin de roua; prin aceasta Dumnezeu arata cinstea ce i se va da. Ca sfantul era milostiv si indurator o arata intamplarea cu cei ce au incercat sa-i fure oile din turma. Sfantul nu numai ca a dezlegat pe hotii ce fusesera inlantuiti cu lanturi nevazute toata noaptea, dar le-a dat la plecare si un berbec, ca sa nu le fie in zadar privegherea cea de toata noaptea.

        Ocarmuind dar bine turma incredintata lui, s-a mutat ca sa traiasca si sa petreaca cu ingerii.

Annunci

Pubblicato il 11/12/2014 su Noutați Ortodoxe. Aggiungi ai preferiti il collegamento . Lascia un commento.

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: