Războiul cel mare al gândurilor

Pentru monahi, tăcerea este o virtute. Dar uneori, cuvintele lor pot fi de folos oricărui suflet doritor de mântuire și sunt o mărturisire a dragostei lui Dumnezeu. Iar monahii sunt cei mai îndreptăţiţi şi datori să vorbească despre lucrurile şi lucrările lui Dumnezeu în lume şi prin oameni.

image

Într-o mănăstire, lupta e mai din scurt. Eşti în prima linie şi trebuie să fii foarte atent la orice mişcare. Monahul Paisie de la Pângărați ne-a spus că războiul cel mare este cel al gândurilor. Căci cum să facă diavolul tulburare în obşte? Ispitește pe unul și urmărește să-l lovească pe celălalt unde îi găsește punctul slab. „Eu, de exemplu, dacă nu-s atent și primesc niște gânduri, aș putea răni pe cineva care are o neputință, aș putea să nu-l ajut la ceva ce ar avea nevoie. Și dacă l-ai supărat pe aproapele, nici rugăciunea nu mai este cum ar trebui”.

Potrivit monahului, patimile din noi sunt foarte adânci, dar Dumnezeu ni le descoperă câte un pic, ca măcar să începem lupta cu ele. Dacă ni le-ar arăta din prima cât de mari sunt, ne-am descuraja. Și cu cât ne luptăm, cu atât ele ni se descoperă în profunzimea lor. De unele nu suntem noi vinovați, fiindcă le primim în zestrea genetică, de la părinți.
Sursa: Doxologia.ro

Annunci

Pubblicato il 12/06/2015 su Noutați Ortodoxe. Aggiungi ai preferiti il collegamento . Lascia un commento.

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: